Θέμα 11 Αρχαία Θέατρα Νομού - kinetol

Το κίνημα Αιτωλοακαρνάνων είναι μια Εθελοντική Μη Κερδοσκοπική Κίνηση Πολιτών, ανοιχτή σε όλους τους Αιτωλ/νες, χωρίς κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις, δεν εξαρτάται από κανέναν κομματικό, κυβερνητικό, κρατικό ή άλλο φορέα, δεν χρηματοδοτείται κρυφά ή φανερά από κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο της Ελλάδας ή της Αλλοδαπής.
Το κίνημά μας έχει στόχο να γίνει μια δεξαμενή σκέψεων, προβληματισμών και ιδεών, για την ανάπτυξη του νομού καθώς και μοχλός πίεσης, προς όλους τους θεσμικούς φορείς, για την επίλυση των προβλημάτων και την υλοποίηση των θέσεων και των προτάσεων μας.
Ενεργοί Πολίτες Αιτωλ/νίας
Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων
Μας ενώνουν πολλά! Δε μας χωρίζει τίποτα!
Θέματα που καίνε!
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα 11 Αρχαία Θέατρα Νομού

Τα 6 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας
Ο νομός μας έχει τα περισσότερα αρχαία θέατρα, αλλά ουσιαστικά κανένα δεν είναι σε πλήρη χρήση. Εγκατελειμένα από θεούς και ανθρώπους χάνονται στο βάθος του χρόνου και παραμένουν τα κουφάρια τους εκεί να μας θυμίζουν αλλοτινές μας ένδοξες εποχές!
Εμείς ως κίνημα φρονούμε πως τα κυριώτερα μπορούν να αναστηλωθούν και να δωθούν σε χρήση, όπως έγινε με το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Το αίτημά μας είναι λογικό και καλούμε όλους τους φορείς να το υιοθετήσουν και να προχωρήσουν στις αναστηλώσεις!
Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων
Το θέατρο των αρχαίων Οινιάδων βρίσκεται στη θέση Τρίκαρδος κοντά στην Κατοχή του Δήμου Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας. Στο οικοδόμημα του  θεάτρου αναγνωρίζονται δύο κατασκευαστικές φάσεις που σχετίζονται κυρίως με ανακατασκευές του σκηνικού οικοδομήματος και λιγότερο με άλλες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα μέρη του. Έτσι έχουμε την πρώτη φάση κατά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. όπου το θέατρο λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μονώροφου ορθογωνίου σκηνικού οικοδομήματος, με πέντε μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψή του, τα οποία ορίζονται από τέσσερις πεσσούς όπου στα ανοίγματα των πεσσών υπάρχουν ζωγραφικοί πίνακες (σκηνογραφία), που ανταποκρίνονταν στις σκηνοθετικές ανάγκες της εποχής. Είναι από τα σπουδαιότερα του νομού μαζί με αυτό της Αρχαίας Στράτου και οι αρμόδιοι θα πρέπει να το αγκαλιάζουν και να το αναστηλώσουν το συντομότερο.
Το Αρχαίο Θέατρο Στράτου
Το θέατρο βρίσκεται στον Δήμο Στράτου στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Από την ανασκαφή των ορατών θεμελίων του σκηνικού οικοδομήματος έχουν αναγνωριστεί τρεις οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., η δεύτερη στον 3ο και η τελευταία στον 2ο αιώνα π.Χ. Είναι χωρητικότητας 6000 θέσεων που το βάζει ανάμεσα στα μεγάλα αρχαία θέατρα της χώρας!
Ήδη ο νέος Περιφερειάρχης αλλά και ο δήμαρχος Αγρινίου, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και απ' ό,τι γράφτηκε στον τύπο, το θέατρο θα ενταχθεί στο πλάνο ανάπλασής του. Εμείς είμαστε εδώ να παρακολουθούμε και να σας ενημερώνουμε!
Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας:
Το θέατρο βρίσκεται πλησίον του Ευηνοχωρίου, δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Μεσολογγίου, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μνημείο ήλθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. Οι νεώτερες έρευνες στο μνημείο ξεκίνησαν το 2001 και συνεχίστηκαν έως το 2003. Είναι μοναδικό στο είδος του, αφού έχει παραλληλόγραμμο σχήμα. Δεν είναι σήμερα προσβάσιμο στο κοινό, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος τουριστικός πόλος έλξης!
Το αρχαίο θέατρο στη Νέα Πλευρώνα:  
Η Νέα Πλευρώνα βρίσκεται 5 χλμ. περίπου βορειοδυτικά. της πόλης του Μεσολογγίου και καταλαμβάνει δύο λόφους της νοτιοδυτικής. απόληξης της οροσειράς του Αρακύνθου (Ζυγός). Την οχύρωση της Νέας Πλευρώνας οι ντόπιοι την αποκαλούν «Κάστρο της Κυρά Ρήνης».Το θέατρο είναι επισκέψιμο και παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για θεατρικές παραστάσεις.
Το  θέατρο του Αμφιλοχικού Άργους:  
Στον οικισμό Καινούργιο της κοινότητας Αμπελακίων, που απέχει 12 χλμ. από την Αμφιλοχία και βρίσκεται ανατολικά του οδικού άξονα Αμφιλοχίας – Άρτας, σε μία από τις ήπιες απολήξεις του Μακρυνόρους  προς τον Αμβρακικό κόλπο, διατηρούνται τα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με τη γνωστή από τον Θουκυδίδη σημαντική πόλη της Ακαρνανίας, το Αμφιλοχικό Άργος. Από αυτή την τόσο σημαντική πόλη, που κυριαρχούσε από τον 5ο αι. π.Χ. στην εύφορη παράκτια πεδινή περιοχή, διατηρούνται ορατά τμήματα της οχύρωσής της, τα θεμέλια δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, ίχνη του θεάτρου.
Το θέατρο της αρχαίας Μακύνειας:
Το θέατρο της αρχαίας Μακύνειας βρίσκεται στη θέση «Παλιόκαστρο» του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αντιρρίου. Το θέατρο είναι μονόσφηνο και ίσως χρησιμοποιήθηκε και ως βουλευτήριο. Έχει τοξοειδή ορχήστρα, χωρίς οχετό και στενό κοίλο χωρίς διάζωμα, με δεκατέσσερις συνολικά σειρές εδωλίων. Για ένα τόσο μικρό θέατρο δεν προνοήθηκαν κλίμακες ανόδου στο κοίλο. Το θέατρο έχει ενδιαφέρον και θα πρέπει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα για αναστήλωση και να δοθεί για χρήση το κοινό.

Επιστροφή στο περιεχόμενο